• 6A/7

DC-motor

Guide: Få DC motoren til at virke 

Du skal bruge følgende:

 • En Raspberry Pi Pico Microcontroller
 • Et Pico Robotics Board
 • En DC-motor
 • En batteriboks inkl. batterier
 • En lille skruetrækker

 

 

Beskrivelse af DC motoren

En DC Motor er en motor man kan styre med jævnspænding - altså den type spænding der kommer fra f.eks. batterier. Motorens hastighed styres med spænding - altså lav spænding = lav hastighed og høj spænding = høj hastighed. Dog er der grænser både for hvor lav spændingen må være for motoren overhovedet kan køre og hvor høj spændingen må være for at motoren ikke går i stykker. Den gule motor vi bruger er beregnet til en spænding på 3-6 Volt. Den kan dog godt tåle lidt højere spænding end 6V, men den vil ikke køre hvis spændingen er lavere end 3V. Med Pico Robotics boardet styrer vi dog motoren med et tal mellem 0 og 100 for at angive hvor hurtigt motoren skal køre. En DC motor kan man kun styre hastigheden på, man ved ikke noget om, hvor mange omgange eller grader den er roteret. Vores motor har også en indbygget gearkasse på enten 120:1 eller 45:1, der gør at den kører langsommere og trækker større kraft, end hvis den ikke havde gearing.
Hvad tror du 120:1 eller 45:1 betyder?

Prøv at bygge dette kredsløb:

Husk at sætte batterier i, og tænde for batterikassen og for power på robotics board’et. Du skal bruge en lille skruetrækker for at sætte ledningerne fast i robotics boardet.

Skriv følgende program i Thonny og prøv det:

import PicoRobotics
import utime
board = PicoRobotics.KitronikPicoRobotics()
while True:
  board.motorOn(3,"r",100)
  utime.sleep_ms(1000)
  board.motorOff(3)
  utime.sleep_ms(1000)

Beskrivelse af koden 

 • De første to linjer er biblioteker der anvendes
 • Der laves en reference til Pico Robotics-boardet - så hver gang man skriver variabelnavnet "board", ved programmet at det er Pico Robotics-boardet.
 • While True-loopet sætter først motoren (i dette tilfælde motor 3) til at rotere baglæns (r = return) i et sekund med hastigheden 100, hvorefter moteren slukkes i et sekund. 

Note: Hvis man vil have motoren til at køre fremad skal man bruge “f” (forwards) i stedet.

Opgave 1: Prøv at få motoren til at køre fremad med hastighed 25.

Opgave 2: Prøv at få motoren til at skifte mellem at køre fremad og baglæns.

Opgave 3: Prøv at få motoren til langsomt at skrue op for hastigheden fra 0 til 100. HINT - man kan bruge en for-løkke eller en while-løkke, hvor man hver gang løkken starter forfra tæller en variabel op med 1, og bruger den variabel til at styre hastigheden på motoren.